Karabuğday Ekmeğinin Faydaları

Karabuğday bir tahıl ürünü gibi görünse de bir tahıl ürünü değildir. Kökeni “kuzukulağıgiller” familyasına dayanır. Yani, tamamen bir bitki türüdür. Tahıllardan farkı ise; tek çenekli değil çift çenekli bir yapıya sahip olmasıdır. Karabuğday tam bir vitamin deposudur. İçerisinde; protein, önemli seviyelerde diyet lifi, B ve E vitaminlerini içermektedir. Aynı zamanda mineral bakımından da zengindir, içerisinde bulunan rutin ve quercetin gibi maddeleri ise temel oksidanlarıdır. Karabuğdayın çok sayıda faydası bulunmaktadır. İnsan sağlığı için tam bir ilaçtır. Bu faydalara, gelin birlikte göz atalım…

Karabuğday; yüksek miktarda linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içermektedir. Aynı zamanda anne sütü ve yumurtada bulunan protein miktarı ile karabuğdayda bulunan protein miktarı, biyolojik değer olarak oldukça yakındır. Karabuğday, zengin bir protein kaynağıdır. Protein miktarı %11-12 arasındadır, içerisinde % 2 de yağ içermektedir. Bütün bitkiler içinde en ayırt edici özelliği; hazmedilebilir proteini en yüksek oranda bulundurmasıdır. Bu yüzden sindirim hastalıklarına da iyi gelir. Hatta bu oran soya fasulyesinden bile fazladır.

Tanesinin %73’ü nişastadan, bu nişastanın da %33’ü dirençli nişastadan olmaktadır; bu nedenle, glisemik indeksi düşüktür.

Kuzukulağıgiller familyasından gelen karabuğdayın, normal buğdaylar ile hiçbir benzerliği yoktur. Buğdayların aksine, karabuğday genetik yapısında kesinlikle glüten barındırmaz. Glüten hassasiyeti olanlar her gıdada karabuğdayı tüketebilir. Glüten içermediğinden, özellikle çölyak hastaları çokça tüketmektedir. Sağlıklı bir beslenme planı oluştururken, karabuğday çokça tercih edilmektedir. Karabuğdayın çokça faydası mevcuttur. Karabuğday kötü kolesterol seviyesini yüksek oranda düşürür ve iyi kolesterol seviyesini de yükseltir. Bu niteliğinden dolayı kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltmaktadır, düzenli kullanımında hipertansiyon riskini de azaltmaktadır.

En önemli faydası ise kansere karşı koruyucu olmasıdır. İçerisinde bulunan bileşenler ve antioksidan yönünden zengin olduğundan, kolon kanseri ve göğüs kanseri gibi hastalıklara karşıda yüksek oranda fayda sağlamaktadır. Karabuğdayın kullanımını sizlerde ihmal etmeyin. Karabuğdayın kansızlığa karşıda faydaları bulunmaktadır. Magnezyum, demir, fosfor ve potasyum gibi etkin maddeleri yoğun bir şekilde içermektedir. Eğer kansızlığınız varsa, siz de karabuğdayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli kullanımınızda, kabızlığı da önler, kilo vermenize de yardımcı olur.

Karabuğdayın faydaları saymakla bitmez… İçerisinde bulunan B1, B3, B5, B9 vitaminleri sayesinde ciltteki kırışıklıkları önler; keratin, amino asitlerini içerdiğinden sağlıklı ve güçlü saçların uzamasını sağlar.

Bu bitkiyi aynı zamanda, alzheimer hastaları da kullanmaktadır. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde beyin sağlığınızı da korur.

Üstelik glisemik indeksi düşük besinler arasında da yer almaktadır. Kan şekeri seviyesini yavaşça düşürür ve kontrol altına alır. Karabuğdayın potasyum oranı çok yüksek olduğundan, yüksek tansiyonu düşürmede de etkilidir.

Yine karabuğday, yapısında kolin bileşeni olduğundan karaciğer yağlanmasına karşıda oldukça fayda sağlamaktadır ve karbonhidrat emilimini yavaşlatır. Bu yüzden, diyabet hastalarına da önerilmektedir.

Sonuç olarak, karabuğdayın faydaları sağlığınızı iyileştirmenin harika bir yoludur. Kilo vermenize, kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmenize ve enerji seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda rahatlamak ve stres atmak için harika bir yoldur. Bu nedenle, hayatınızı iyileştirmek için sağlıklı bir yol arıyorsanız, karabuğday harika bir seçenektir.

PAYLAŞ: