KARABUĞDAY MUCİZESİ

Sadece karabuğday unu ile çalışıyoruz.

nan by Canan markası olarak sadece Karabuğday Unu ile çalışıyor olmak ayrıcalığımız.

Sadece Karabuğday ile çalışmaya karar vermemizdeki neden sağlık sorunları yaşayan insanların tedavilerinin ,beslenme düzeni değişikliği ile başlaması idi.

Dolayısıyla beslenme düzenlemesine gidilen hastanın yiyeceklerinden önce glüten çıkarılıyordu.Glüten içermeyen ama aynı zamanda besleyici olan ve sağlık açısından vücuda birçok faydası dokunan Karabuğday bu anlamda mucize besindi.Çünkü glütensiz beslenmek için , içerisinde glüten olmayan ancak vücudun ihtiyacı olan diğer vitamin ve mineralli eksik almak diye bir şey söz konusu oluyordu.Tamam glüten yok ama besleyici başka hiç bir şey de yok.Ama ki Karabuğday hem glütensiz hem de besleyici.... Bir üçüncü konuda glütensiz ürünlerin ve hatta bir adım ötesi de Sağlıklı Beslenmek için tercih edeceğimiz ürünlerin lezzetsiz olduğu ile ilgili bir algı vardı.

Biz Karabuğday Unu ile hem glütensiz hem besleyici ve hem de lezzetli ürünler üretiyoruz.

Glütensiz beslenmeyi tercih etmek değil de , glütensiz beslenmek zorunda olan kişiler için (çölyak hastaları) Glütensiz ürünlerin üretildiği yerde glüten içeren başka ürünler üretilmemeliydi.

Bu nedenle biz de nan by Canan markası olarak Glütensiz ama besleyici ve lezzetli ürünler üretebileceğimiz KARABUĞDAY ile çalışmaya karar verdik.

Karabuğday'ın Sağlık açısından önemi üzerine çalışmalar yapılmıştır.Yapılmaktadır.

Bu yazımda kısaca Karabuğday'ın besleyici özellikleri ile ilgili yapılmış akademik bir çalışmayı paylaşmak isterim.

Karabuğdayın Sağlık Açısından Önemi ve Unlu Mamüllerde Kullanımı

Fatma HAYIT1* , Hülya GÜL2 *1Bozok Üniversitesi, Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Yozgat, Türkiye 2 SüleymanDemirelÜniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Isparta, Türkiye

Karabuğdayın Sağlıkla Olan İlgisi Karabuğday sağlığa önemli etkileri ve besleyici değerinden dolayı alternatif bir gıda olarak diyete girmiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar karabuğdayın yüksek kolesterol, hipertansiyon ve diyabeti engellediğini göstermiştir (Crista ve Smietana, 2008).

Karabuğdayın içerdiği rutin glikoziti retinal kanamaya yol açarak beyindeki damarların yırtılması ile sonuçlanan hipertansiyon ile kardiyovasküler bozuklukların tedavisi için yada bu durumu önlemek için kullanılır.

Ayrıca bu glikozit böbrek kanaması, kalıtsal hemorojik 124 lezyonlar, hemofili ve bazı hemerojik hastalıkların tedavisinde de kullanılır (Rajbhandari, 2004). Besleyici etkisinin yanında iyi hali koruyan, geliştiren ve hastalık oluşma riskini azaltan gıdalar, fonksiyonel gıdalar olarak tanımlandığı (Erbaş ve ark., 2008) için tüketicilerin fonksiyonel gıdalara ilgilerinin artması da piyasada bu tür ürünlerin arzına yol açmıştır (Sedej ve ark. 2011).

Dünyada üretilen birçok fonksiyonel gıda içinde karabuğday kullanılmaktadır (Live Zhang,2001), bu yüzden karabuğday ürünleri gıda ve ilaç olarak çift kullanımlı ürünlerdir ve kronik hastalıklarda insan vücuduna ilginç etkileri vardır (Peng ve ark. 2012).

Karabuğday tanesinin % 73.5’ini nişastadan bu nişastanın da % 33.5’i dirençli nişastadan oluşur (Skrabanja ve ark. 1998). Dirençli nişasta içeren gıdaların glisemik indeksleri genellikle düşüktür (Skrabanja ve ark. 2001).

Düşük glisemik indeksli diyetlerin kan şekerini düzenlediği, obeziteyi önlemeye yardım ederek kalp hastalık riskini azalttığı (Çiftçi ve ark. 2008) göz önüne alınınca karabuğday; bazı kronik hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir (Live Zhang,2001).

Karabuğday fare bağırsaklarında laktik asit bakterilerini arttırması (Lin ve ark. 2009) ve dirençli nişasta oranının yüksek olması sebebi ile prebiyotik gıda olarak sınıflandırılır (Skrobanja ve ark. 1998).

Prebiyotik özelliği yanında toplam diyet lif ve çözülebilir diyet lifin önemli bir kaynağı olması ile (Crista ve Smietana, 2008; Mariotti ve ark. 2013) kolon kanserini (Skrobanja ve ark. 1998), obezite ve diyabetin önlenmesinde faydalıdır (Crista ve Smietana, 2008).

Karabuğday proteini, aminoasit kompozisyonu ile diğer tahıl proteinlerine göre besinsel olarak üstün olması yanında yüksek biyolojik değeri olan proteinlerin en iyi kaynaklarından biridir (Mariotti ve ark. 2013). Bu proteinlerin hayvansal kaynaklı proteinlere benzerliği çoktur (Rajbhandari, 2004). Değerli proteinler ile birlikte profilaktik değere sahip flavanoid, fagopirin ve tiamin bağlayıcı proteinleri içerir (Crista ve Smietana, 2008). Bu proteinlerin kolestrol düşürücü ve antihipertansiyon etkisi vardır (Live Zhang,2001).

Karabuğday Zn, Cu, Mn, Se, gibi önemli mikroelementleri, K, Na, Ca, Mg gibi makroelementleri (Crista ve Smietana, 2008), flavonoidler, polifenoller, inositol, organik asitler gibi temel fonksiyonel bileşenleri ve (Peng ve ark. 2012) yüksek düzeyde protein, diyet lif, vitamin, mineral madde, temel çoklu doymamış yağ asitlerini içermesiyle (Dizlek ve ark. 2009) besleyici değeri yüksek bir üründür.

Demir içeriği ise tüm tahıl ve baklagil grubu gıdalar arasında en yüksektir. Sıklıkla anemi sorunu yaşayan insanlar, hamile bayanlar ve bebekler için ideal bir üründür (Rajbhandari, 2004).

Karabuğday sağlık açısından yarattığı olumlu etkiler yanında, bünyesinde polifenol, tripsin ve alfa amilaz inhibitörleri bulunmaktadır.

CANAN ŞEKERCİ /nan by Canan markası kurucusu

PAYLAŞ: